Museum Center Design Competition

  • Aalto
  • Aalto
  • Aalto
  • Aalto
  • Aalto
  • Aalto
n

Museum Center Design Competition

emersion DESIGN competed in the international design competition for the Alvar Aalto Museum addition. Our entry was shortlisted and finished in the top 6% of the 689 entries.
The jury published the following in response to our entry Purjehtia, "In enriching the cityscape within the overall wider landscape, the proposal suggests adding a vast number of copper pillars in Ruusupuisto park, as well as a group of turbines taller than the museums and a flapping sail made of wire mesh. The terrain is heavily terraced in a large area in front of and between the museum buildings. Functionally, the proposal focuses more on the creation of an active public plaza than providing practical solutions for museum operations. The proposal is more a manifesto than a feasible and functional architectural plan. It stands out differently from the other competition proposals, but in the form presented it is very difficult to perceive it as part of the cultural environment."

International Design Competition

Top 6% finish

Client
Alvar Aalto Foundation
Market
Learning

Unbuilt