Procter Hall

  • Procter Hall
  • Procter Hall
n

Procter Hall

Procter Hall sits at the fulcrum of the University of Cincinnati East and West Campus. Its prominent location allows the building to function as a gateway element as well as an elegant partner to the Vontz Center. The simple block massing provides a thoughtful counterpoint to Gehry’s dynamic building. The layered, louvered façade suggests a gateway pair with the University’s Central Utility Plant.

The façade renovation required superior technical knowledge and design insight to fully realize its considerable potential necessitates a complete integration of the two. The second façade wrapper improves envelope performance by buffering solar gain, wind infiltration, and water penetration. The quality of the wrapper transforms the building and its context with a thoughtful, quality execution that integrates meaning and technology in a durable, cost effective system. Urban gateway, envelope performance, and handsome detail inform and enhance each other to create an integrated whole.

After the façade renovation, emersion DESIGN was commissioned for additional interior renovation projects for the College of Nursing including three lecture halls, interior corridors, and the transformation of a seldom used museum space into a large conference room. The scope of these projects included interior finish selection and application from established building standards, area rug design, renovation to the existing ceilings to improve lighting and light reflection, and refurbishment of existing furniture for re-use by the University.

AIA Cincinnati Merit Award

Renovation while occupied

Client
University of Cincinnati
Energy use intensity
40.2 kBtu/ft2
Market
Learning
Project contact
Chad Edwards
architect
513 841 3907
Original material
It was an honor to be the next stewards of the university's Nursing College.
emersion DESIGN
Original material
The original structure and spatial allocation was analyzed to prepare for the thoughtfully designed new skin.
emersion DESIGN
Green roof
A vegetated roof was installed to reduce storm water quantity, while improving the water quality; plus, it helps make the roof terrace a beautiful place to be.
emersion DESIGN
Aerial photo
The renovation completes the master plan for the university 'quad'.
emersion DESIGN

Work