Cincinnati Police District 3

  • District 3
  • District 3
n

Cincinnati Police District 3

City of Cincinnati commissioned emersion DESIGN as part of a design/build team to design and construct the District 3 Police Station Headquarters. This new 40,000 square foot, state-of-the-art facility is located on the City’s west side and allows 200 of Cincinnati's finest to better respond to citizens' needs in the 14 western neighborhoods encompassed by District 3.

The building program includes a public lobby, administrative spaces, investigations offices and work areas, patrol functions, file and records storage, property and evidence handling areas, support areas for the police staff, and mechanic’s bays.

Additionally, this headquarters is the first LEED Platinum, Net-Positive Energy police station in the world! Working with the police staff, neighborhood committees, and city planners, aggressive goals were set to reduce life-cycle cost of the building while maintaining function for police activities, security for occupants, and an aesthetically appealing design within the community. The project acts as a catalyst for appropriate means to integrate both environmental and community sustainability.

Net-Positive Energy

LEED Platinum

Award Winning Design

Award Winning Sustainable Design

Community Planning Award

1 Percent Art Program

Crime Prevention Through Environmental Design

Client
City of Cincinnati
Energy use intensity
26.6 kBtu/ft2
Market
Government
Project contact
Michael Chapman
project manager
513 841 3084
The project included a public art component. Each of the 14 neighborhoods in District 3 is identified with an iconic image and community story expressed on Plexiglas blade and mounted to a precast column. The blades are lit by colored LED lights.
DiSH Design
The owner, contractor and design team worked with a Community Advisory Team to identify and design 4 art components integrated into the police station. A solid surface topographical map is positioned in the public waiting area. Icons are identified as part of the neighborhood wayfinding.
DiSH Design
The committee met the design team 12 times to work through the various art components. Neighborhood icons were selected to be printed on a film and installed on the windows of the community room, which can be seen from Ferguson Road.
DiSH Design
The committee also desired an enhanced landscape package. The rainwater is collected in a stone 'river' and enhanced bioswales to allow for aquifer recharge and filtration before reaching the overflow.
DiSH Design

Work